GASTENBOEK (archief)

Datum: March 1, 2009
Naam: Ed van der Zee
E-Mail: edvanderzee@hotmail.com
URL: http://www.myspace.com/edvanderzee
Bericht: Hallo Norbert,
Bedankt voor het leerzame weekend. Heb mijn lastechnieken kunnen bijschaven en zal zeker je volgende cursussen gaan bijwonen!!
Groeten Ed
 

Datum: February 11, 2009
Naam: Henri den Otter
E-Mail: tveakh@hetnet.nl
URL: none
Bericht: Hoi Norbert
Ik heb veel geoefend met het lassen en het gaat nu behoorlijk.Bedankt voor de twee leuke en (las)leerzame dagen.Ik kom zeker nog terug voor de gevorderdencursus.
Gr.henri
 

Datum: February 2, 2009
Naam: Cor & Jos
E-Mail: jos.bolders@home.nl
URL: none
Bericht: Wat we zochten helemaal waargemaakt. De cursus als leerzaam ervaren, de grondbeginselen opgesnoven, gezien hoe het wel en niet moet en lasangst weg. Verhelderend en een gezellig weekend gehad. Verder geldt: oefening baart kunst! Wij kunnen er verder mee! En.... Norbert is een goed gastheer!

mvg Cor & Jos

 

Datum: November 22, 2008
Naam: bart
E-Mail: w.m.vanemmerik@orange.nl
URL: none
Bericht: hallo norbert

nogmaals bedankt dat je me het vertrouwen terug gegeven hebt om verder te gaan met mijn project ik ben zelfs al een aantal onderdelen tegen gekomen waar ik al jaren naar op zoek was . ik kan dankzijj jou lassen kan ik straks weer lekker in mijn camino sassen

mvg bart de boer
 

Datum: November 6, 2008
Naam: Marcel Hupkens
E-Mail: mfhupkens@live.nl
URL: none
Bericht: hallo Norbert,
nogmaals bedankt voor je bijzonder leerzame instructies. Het weekend vloog, ondanks het mooie weer, om. Je bezit de gave om op een rustige manier duideijk aan te geven wat de bedoeling is. Behalve instructief was het ook gezellig en ontspannen en heb ik genoten van je verhalen.
Ik hoop je nog eens tegen te komen in Spanje!

Marcel

 

Datum: October 28, 2008
Naam: maarten
E-Mail: weijl015@wxs.nl
URL: none
Bericht: Hi Norbert,
in oktober heb ik een uiterst leerzaam weekeinde bij jou in Bochum doorgebracht. Zowel de 2 daagse lascursus in het weekeinde als de prive cursus plaatwerken heb ik met veel plezier gedaan. Denk ook dat ik nu in staat ben om wat laswerk zelf aan te pakken. Ook de ambiance kan ik waarderen, gezelligheid en ongedwongen rond de tafel. Het zelfgemaakte portier staat nog immer prominent in de kamer.
bedankt!
maarten
 

Datum: October 27, 2008
Naam: jaap roelofs
E-Mail: j.roelofs@hetnet.nl
URL: none
Bericht: Beste norgert,
Nog bedankt de plezierige en vooral leerzame beginnerscursus van het afgelopen weekend. Het was flink aanpoten , maar dan leer je ook het meest. Ik heb nu de (basis)kennis en nu ook zeker de moed om laswerk aan mijn oldtimer te verrichten. Maar eerst nog wat routine opdoen door te oefenen kan geen kwaad.
 

Datum: October 7, 2008
Naam: ed postma
E-Mail: e.postma@procostpartners.nl
URL: none
Bericht: Beste Norbert,
Het afgelopen weekend heb ik de twee daagse lascursus voor beginners gevolgd.
het erg leuk, leerzaam en gezellig.
je zult mij zeker terug zien voor de vervolgcursus.
groeten
ed
 

Datum: September 11, 2008
Naam: Henny Geenen
E-Mail: none
URL: none
Bericht: Hallo Norbert,

Zoals bekend heb ik al meerdere auto's gerestaureerd.
Toch heb ik zowel in de beginners- als ook in de gevorderden cursus weer een hoop bijgeleerd.
Door een uitgekiende aanpak kom je in vier dagen veel verschillende technieken tegen.
Daarbij is de aanpak relaxt en gezellig.

Tot ziens
 

Datum: September 10, 2008
Naam: Ed
E-Mail: none
URL: none
Bericht: Hoi Norbert,
De koffie was bij de gevorderdencursus een stuk beter dan bij de beginnerscursus ! ;-)
Heb een heel leuk en leerzaam weekend gehad en was apetrots op mijn zelfgemaakte mini-portier (het staat nog steeds in de woonkamer...). Met de laatste cursus, het aangeschafte lasapparaat en de bijbehorende gereedschappen moet ik nu toch in staat zijn om een eerste project te gaan aanpakken. Ik denk aan een kever of een Fiat 500 (favoriet bij mijn vriendin; het blijft natuurlijk geven en nemen...). Het zou best kunnen dat ik nog eens bij je aanklop voor een vervolgcursus of zomaar met een concrete vraag. Hoe dan ook: bedankt voor alles, vooral ook voor de gezelligheid tijdens de cursus (en ook daarna: in de biertuin).
Groeten, ook aan de andere cursisten !
Ed.
 

Datum: September 4, 2008
Naam: valentijn
E-Mail: none
URL: none
Bericht: hey hallo Norbert,

Leuke cursus, heel veel geleerd (gaat ook snel als je geen ervaring hebt) de groep was gezellig en de lunch en biertuin bevieenl prima. Wie weet kom ik terug voor de gevorderde cursus. eerst de geleerde techniek toepassen op mijn morris marina. medecursisten bedankt voor de gezelligheid en norbert bedankt voor de cursus.

groeten,
valentijn
 

Datum: July 6, 2008
Naam: niek nick nico
E-Mail: niek_poelstra@hotmail.com
URL: none
Bericht: Beste Norbet,

ik heb 4 hele leuke leerzame dagen gehad in alle opzichten ,je beste tip was om s avonds even het centrum in te gaan van bochum. maar laat ik me verder niet over uit.. de luches waren uitstekend en je humor fantastisch. me werkstuk viel goed in de smaak bij de locale prutsers hier dus ik kan zeggen dat ik in 4 dagen een hoop heb geleerd en mezelf goed kan redden.

groetjes Niek
 

Datum: July 1, 2008
Naam: Piet
E-Mail: p.schokkenbroek@chello.nl
URL: http://www.L8.eu.com
Bericht: Beste Norbert,

Veel geleerd in slechts 2 dagen. Het werkstuk(je) dat ik zondagavond mee naar huis nam had ik zaterdag ochtend niet voor mogelijk gehouden.

Bovendien leuke (kleine) groep, gezellige relaxte sfeer, veel koffie, stevige lunches, (sterke) verhalen ;-).

Dit krijgt zeker een vervolg!!

Met vriendelijk groet,
Piet
 

Datum: July 1, 2008
Naam: Fred
E-Mail: Fred.verstaaten@gmail.com
URL: http://www.luminis.nl
Bericht: Norbert, bedankt voor de leerzame en leuke cursus. Perfect om in vier dagen zoveel te leren en het te kunnen toepassen. Praktische en degelijke kennis en ondertussen veel tips van jou. Het werkstuk van dag 3 en 4 leek me onmogelijk. Toch heel goed gelukt met jou deskundige leiding. PS Ook de lunches waren fantastisch!

CU next time, Fred
 

Datum: July 1, 2008
Naam: Roeland
E-Mail: ovd-roeland@hotmail.com
URL: none
Bericht: Norbert,

Bedankt voor een leuke en leerzameintroductie van bakken met een lasapparaat (zoals dat thuis gebeurde) naar de beginselen van \'echt\' lassen. Ik ga zeker verder met de vervolgcursus en hoop de volgende keren minstens zoveel te leren als de eerste 2 dagen. Het is wel een eindje rijden, maar dat heb ik er graag voor over. Veel succes en tot binnenkort.

Roeland
 

Datum: May 20, 2008
Naam: Erwin
E-Mail: Range.Rover@tiscali.nl
URL: none
Bericht: Beste Norbert,
Dacht ik dat ik ging leren lassen... heb je me in vier dagen op fantastische wijze geïntroduceerd in de beginselen van classic car restauratie! Lassen was daarbij een belangrijk onderdeel, maar wat heb je aan lassen als je het metaal niet netjes weet voor te bewerken? Ik zal nog veel moeten oefenen, maar voorlopig ben ik beter op de hoogte dan mijn vrienden die wel een lasapparaat hebben... Daar ga ik beslist indruk maken!
Bedankt en ik kom zeker nog een keer op herhaling,
 

Datum: April 26, 2008
Naam: Ben
E-Mail: none
URL: none
Bericht: Beste \"Lasdokter\"

Bedankt voor de leerzame en gezellige cursus.

N.B. Met een dubbel focusbril is het las TIG lassen.
 

Datum: April 16, 2008
Naam: Ed
E-Mail: none
URL: none
Bericht: Afgelopen weekend twee dagen gelast in Bochum. Leuke groep. Norbert is een zeer ervaren en relaxte leraar. De koffie was misschien wat slap, maar de lunch daarentegen was zeer stevig ! ;-) Heb veel geleerd, mijn \"lasangst\" overwonnen en zelfs wat tastbare resultaten mee naar huis kunnen nemen. Metaal is een mooi materiaal om mee te werken. Het zal echter nog wel de nodige oefening vergen voordat ik tevreden ben met het mijn lasvaardigheid. Ben daarom ook van plan om de gevorderdencursus te doen en daarna wellicht wat apparatuur aan te schaffen om thuis verder te gaan. Enige minpuntje van deze cursus was misschien dat er wat weinig tangen, houten hamers, magneten e.d. waren in verhouding tot de grootte van de groep, zodat je soms nogal op elkaar moest wachten voor je verder kon met je eigen werk of mensen gereedschappen bij elkaar gingen \"lenen\". Maar verder was het uit de kunst. Norbert bedankt !
 

Datum: April 14, 2008
Naam: Caroline
E-Mail: caroline.arkesteijn@orange.nl
URL: none
Bericht: Een aangeboren talent voor lassen blijk ik niet te bezitten, maar ik heb er wel het vertrouwen in dat ik het met (veel?) oefenen straks mijn kever kan gaan lassen :). In ieder geval een heel leerzaam en gezellig weekend waarin je veel ruimte krijgt om het vooral zelf te doen en te ervaren!
 

Datum: April 1, 2008
Naam: Arnold Stokkel
E-Mail: Arnold.Stokkel@zonnet.nl
URL: none
Bericht: Dankzij deze cursus durf ik het laswerk aan het dunne plaatwerk van mijn Citroen HY aan. De sfeer was prima en geen vraag te gek op deze cursus
 

Datum: February 10, 2008
Naam: Gerard van Winssen
E-Mail: gerard at vanwinssen.nl
URL: none
Bericht: Ik was op 15\\16 dec. op cursus, dus een beetje laat, maargoed.
Het was een leerzaam weekend, buiten het laswerk werd er ook nog veel geleerd over restauratie en plaatbewerking in het algemeen.
Ik kan het iedereen aanraden.
Als ik weer eens in de gelegenheid ben wil ik ook eens wat andere lastechnieken leren zoals electrodelassen en tig en autogeen en alu en rvs lassen en, en, en...
 

Datum: January 14, 2008
Naam: gerald zwiep
E-Mail: golf1driver@hotmail.com
URL: none
Bericht: hallo
de cursus was zeer leerzaam en aardig wat geleerd in die 2 dagen.
ideaal dat het in het weekend is.
en dankzij de kleine groep voldoende aandacht voor iedereen
 

Datum: September 19, 2007
Naam: Berry Mensen
E-Mail: none
URL: none
Bericht: Hi Norbert,
Ongelofelijk wat je in een paar dagen bij kunt leren!
Dun plaatwerk lassen was niet mijn ding, maar met de opgedane (beginners)ervaring zou ik het zo maar durven. Je uitleg was super en begeleiding extra!
Via de CD-Rom blijft er zeker ook wat van hangen.
 

Datum: June 26, 2007
Naam: Arjan Kruize
E-Mail: arjan.kruize@gmail.com
URL: none
Bericht: Ik heb in het weekend van 23 en 24 juni 2007 de beginnerscursus lassen en plaatbewerken gevolgd. De cursus is erg leerzaam en voor de startende restaurateur een must. De basis lijkt gemakkelijk, maar om vervolgens netjes (en op maat) te werken valt het toch best tegen. Norbert is een goede en enthousiaste docent die zowel communicatief als practisch de werkzaamheden goed uit kan leggen. Deze cursus is een aanrader voor elke autorestaurateur die zich ook eens op het plaatwerk van zijn/haar auto wil storten!

Groeten, Arjan
 

Datum: April 16, 2007
Naam: Wim van Hulsenbeek
E-Mail: vanhulsenbeek.wim
URL: wevanhulsenbeek@planet.nl
Bericht: Zeer leerzaam.De basis is eigenlijk vrij eenvoudig maar om dan vervolgens netjes te werken valt niet mee.Norbert is een prima docent met een goede mix tussen zelfwerzaamheid en instructie.Kortom een aanraader voor elke klassieke auto enthousiast.
 

Datum: April 16, 2007
Naam: Rene Eefting
E-Mail: none
URL: http://www.corvetteclubdrenthe.nl
Bericht: Hey Norbert,

Bedankt voor het leerzame weekend. Zelfs als het buiten bijna 30 graden is, is het bij jou in de werkplaats prima uit te houden. Ik kijk na de beginnerscursus heel anders naar mijn restauratieproject; de 72er Giardienira. Ik laat je de vorderingen zeker weten!

Groeten, René
 

Datum: March 26, 2007
Naam: Gijs van Waning
E-Mail: none
URL: none
Bericht: Cd\'s ontvangen van de begin en gevorderden cursus. Thanks! Iedereen die de beginnerscursus heeft gedaan adviseer ik om de gevorderden te doen. Sluit erg goed aan en heeft veel toegevoegde waarde.
Groet, Gijs

 

Datum: March 19, 2007
Naam: dirk van der mei
E-Mail: dirkvdmei@hotmail.com
URL: none
Bericht: Hallo Norbert,
Veel geleerd, veel gelachen, goed gegeten, en een angst overwonnen!!!
Hartelijk dank.
Groeten,
Dirk van der Mei
 

Datum: March 16, 2007
Naam: Jelle Wolthuis
E-Mail: jjwolthuis@wanadoo.nl
URL: none
Bericht: Dag Norbert,
Samen met mijn zoon Conrad heb ik de beginnerscursus op 10 en 11 mrt 2007 gevolgd. Ik had nog nooit gelast, ijn zoon wel een beetje. Ik en mijn zoon hebben van de cursus genoten en veel van je geleerd in de korte tijd. Ik ben over de drempel heen en ga verder met oefenen. Binnenkort wat (eenvoudige?) plaatwerk aanpassing aan de achterzijde van mijn VW-kever. Ik laat het resultaat weten! Veel bewondering voor je aanpak, de afwisseling van theorie, praktijk en de ruime mogelijkheid voor het praktisch oefenen met verschillende apparaten en technieken. We hebben die dagen wat plaatjes plaatwerk verbruikt. Dank voor het tonen en de uitleg van de beginselen van het plaatwerken en lassen!
Overigens is de lunch met mobylasburgers onovertroffen.
Vriendelijke groeten, Jelle en Conrad Wolthuis

 

Datum: March 6, 2007
Naam: vedat
E-Mail: none
URL: none
Bericht: Dag Norbert,
Bedankt voor een leuke en gezellige cursus. We hebben ons echt vermaakt en wat bijgeleerd.
Groet Vedat
 

Datum: March 5, 2007
Naam: Angelique de Boer
E-Mail: angeliquedeboer@hotmail.com
URL: none
Bericht: Beste Norbert,

Nooit gedacht dat ik ooit nog eens een lasapparaat in mn handen zou houden. Vond het een leuke en vooral leerzame ervaring. Wil je ook even bedanken voor je gastvrijheid!
Wie weet komen we elkaar op de beurs in Essen nog wel tegen.

Groeten, Angelique
 

Datum: March 2, 2007
Naam: Rene Kingma
E-Mail: renekingma@hotmail.com
URL: none
Bericht: Beste Norbert,

Bedankt voor de zeer leerzame gevorderden cursus. Ik had al wat ervaring met plaatwerken, maar toch heb je me allerlei, voor mij, nieuwe technieken geleerd, met eenvoudig gereedschap zodat je er ook thuis mee aan de slag kan. Dat alles in een gezellige en prettige sfeer. Kortom je hebt me weer heel veel inspiratie gegeven om verder te gaan met m\'n eigen project thuis.
Binnenkort is de beurs in Essen, ik hoop daar nog wat gereedschapjes te kunnen kopen.

Bedankt!

Groeten, Rene
 

Datum: February 26, 2007
Naam: Daan
E-Mail: none
URL: none
Bericht: Norbert,
Erg leuke cursus gehad, hoop niet dat we te eigenwijs waren. Nu hard opzoek naar gereedschappen en dan de de schaar in de Samurai.
Bedankt!
 

Datum: February 12, 2007
Naam: Sander Westerbrink
E-Mail: sander.westerbrink@tiscali.nl
URL: http://www.zelfrijden.nl
Bericht: Dag Norbert

De angst voorbij. Dat is kort gezegd de conclusie van deze lascursus. In een prettig ontspannen sfeer leren hoe je een las maakt, verschillende vormen en door de kleine groep ook gelegenheid om van elkaar te leren.
Ruime gelegenheid te oefenen. Nu verder met opa\'s Ascona om verder te oefenen. Ik durf nu de schaar wel ergens in te zetten en te weten dat het met enig geduld (vooral geduld) wel weer goedkomt. Ben benieuwd naar Marc\'s porsche\'s 914, is de eerste al klaar?
Hartelijke groet en wellicht tot ziens!
 

Datum: February 5, 2007
Naam: mark
E-Mail: ms.harms@planet.nl
URL: none
Bericht: hierbij even een kleine reactie op het geweldig leuke en leerzame weekend. na 2 dagen ploeteren ben ik vanmorgen aan mijn eigen project begonnen(porsc he 914) en ik moet zeggen: de eerste lassen zijn gemaakt en zie er goed uit.norbert bedankt en de mobylas burger was top! groet mark
 

Datum: February 5, 2007
Naam: berry
E-Mail: a.zoeten@hotmail.com
URL: none
Bericht: beste norbert,

na al deze positieve berichten gelezen te hebben is het voornemen sterk gegroeid ook een cursus te volgen, de laatste cursus bij jouw was een subaru mini jumbo in hilversum. kan ik nu gelijk voor de gevorderden?

gr. berry
 

Datum: January 30, 2007
Naam: Gijs van Waning
E-Mail: gpdvanwaning@hotmail.com
URL: none
Bericht: Beste Norbert,

Bedankt voor de zeer leerzame en gezellige cursus. Ik had niet verwacht dat ik met zo veel kunde en vooral vertrouwen aan mijn mustang kon beginnen. Een aanraden voor iedereen met of zonder projectauto. Tot op de gevorderdencursus!!

Groet Gijs
 

Datum: January 29, 2007
Naam: Peter Westermann
E-Mail: pwestermann@hetnet.nl
URL: none
Bericht: Hoi Norbert,

Was ik nog vergeten. Ook nog bedankt voor het sturen van de kiekjes.

Groetjes, Peter
 

Datum: January 29, 2007
Naam: Peter Westermann
E-Mail: pwestermann@hetnet.nl
URL: none
Bericht: Hoi Norbert,
Bedankt voor de toffe beginnerscursus. Ik zal nu met veel plezier en zonder schroom de slijpschijf in m\'n citroen zetten. En dan maar weer zweten om het aan elkaar te zetten. Het laatste werkstuk was veel lol. Misschien dat de wijn van Michel daar ook iets mee te doen had ?

Volgens mij waren de maten als volgt:
1x plaatje 160x150 mm voor de \"dorpel\". 150 mm is echter te kort Norbert !!
1x plaatje 190 x 150 mm
Halve cirkel met diameter 210 mm, door midden geknipt voor de zijkanten. De omtrek van zo\'n zijkant met omzetten van 5 mm komt dan op ongeveer 160 mm. En dan natuurlijk het restplaatje.

Michel, Gijs; Veel plezier met jullie restauraties en allen bedankt voor de leuke en leerzame cursus.

Groetjes, Peter
 

Datum: November 13, 2006
Naam: Marijke van den Berg
E-Mail: marmars66@hotmail.com
URL: none
Bericht: Wat een super leuke cursus was de beginners cursus. Ondanks mijn ervaring van nul op gebied van lassen en plaatwerk heb ik nu toch het gevoel een leuk begin te hebben gemaakt voor meer. Na het weekend begon alles te kriebelen om zelf nu ook \'echt\' iets aan te gaan pakken. Bedankt voor het gezellige weekend, de vele informatie en de geweldige ervaring.
Groeten, Marijke van den Berg

 

Datum: October 30, 2006
Naam: Richard van Heiningen
E-Mail: rvh_af@yahoo.com
URL: none
Bericht: Hallo Norbert,

Ik ga proberen een bericht achter te laten.
In het begin was ik erg sceptisch of het mogelijk was om binnen twee dagen een aanvang met het lassen te maken. Maar ik moet zeggen dat het is gelukt. Ik vind het goed dat er eens een cursus wordt gegeven die hoofdzakelijk gericht is op de praktijk en niet alleen bestaat uit theorie.
En nu ik zelfstandig wil gaan lassen zijn jullie ook nog bereid me te adviseren voor de juiste machine zonder daar zelf direkt beter van te willen worden.
Ik stel je advies zeer op prijs
Ik hou je op de hoogte van mijn ontwikkelingen, en je kan er zeker van zijn dat ik op niet al te lange termijn de plaatwerkcursus bij je kom volgen.
Groeten ,
Richard van Heiningen
 

Datum: May 29, 2005
Naam: Teun Baartman
E-Mail: Een Bohemien in Bochum
URL: none
Bericht: Sommige cursussen leveren exact wat ze beloven. Dit noemen wij de goede cursus. Andere doen helemaal niet wat beloofd wordt, dit noemen wij slechte cursussen. Er is echter ook een buitencategorie. Dat zijn cursussen die veel meer zijn dan in de folder beschreven staat. Op zo'n cursus ben ik geweest. Afgereisd naar Bochum (of all places) voor een lascursus, en die ook gekregen, en wat voor een. Leerzaam, leuk, relaxed en smakend naar meer. Maar naast de cursus zijn we ook overladen met Bochumse cultuur (echt, die bestaat), erudiete politieke en sociale visies en standpunten, grote wijsheden (leven is net lassen) en ga zo nog maar even door. Bijna niet te begrijpen dat het in twee dagen met een uitgebreid avondprogramma past. Norbert bedankt, het was m'n eerste weekend uit, sinds de huwelijkse staat mijn vrijheid beperkt en ik kan weinig dingen bedenken die een betere besteding zouden zijn. Veel succes, veel vrijheid, Teun
 

Datum: April 8, 2005
Naam: Bert Koot
E-Mail: Epe
URL: none
Bericht: hallo Norbert leuk je weer gezien en gesproken te hebben in Essen en tot de 21 dacht ik?? groet bert
 

Datum: March 30, 2005
Naam: ALEX TAK
E-Mail: Laren
URL: none
Bericht: Norbert,toch wel weer tijdje geleden da'k een lascursus heb gedaan bij je maar tips en trucs toch onthouden. In 1e instantie alleen APK lasjes gedaan en de fiat 500 nog maar ff uitbesteed. Nu nieuw project, 2cv, ja ja het wordt er niet dikker op, maar die ga ik wel zelf doen. Groeten Alex
 

Datum: January 31, 2005
Naam: paul
E-Mail: emmeloord
URL: none
Bericht: Toevallig te horen gekregen dat deze site bestaat, maar best een intresante site, want ben zelf een fanaat van oude klassieke auto's en restaureer deze ook. ben in bezit van CO2 diploma en ben bereid ook voor andere klaar te staan.
 

Datum: December 30, 2004
Naam: Joris Wiener
E-Mail: none
URL: none
Bericht: Een lascursus bij mobylas, de moeite waard. Vroeg op weg naar Bochum, klinkt ver maar valt reuze mee. Zaterdagochtend 8.30 aankomst en een gastvrij onthaal door Norbert Wennink. Een kop koffie en even kennismaken met de medecursisten.(leuke groep!) Na een korte introductie gingen we aan de slag. Eerst liet Norbert ons een aantal lasapparaten zien en gaf bij ieder apparaat een korte toelichting. Vervolgens gingen wij zelf aan de slag met de eerste verkennende laspropjes. Al snel werd mij duidelijk dat er nog veel te leren viel! Daar kregen we alle kans voor, Norbert gaf een ieder steeds praktische tips en aan het einde van de eerste dag begonnen de lasjes er bij iedereen er al een stuk beter uit te zien. Oefening baart kunst, Ubung macht der Meister! Zo'n dag intensief lassen maakt een dorstig. Dat stelden wij met alle cursisten en Norbert vast. Om aan deze behoefte te voldoen hebben wij in de stad heerlijk gegeten en ge dronken. Na een goede nacht in een door Norbert geadviseerd hotel gingen we de volgende dag verder. Behalve dat we ons verder in het CO2 lassen bekwaamden, hebben we ook nog kennis gemaakt met autogeen lassen, wat plaatwerken en vertinnen. Een weekend voor herhaling vatbaar!!
 

Datum: December 28, 2004
Naam: Hendri Kamp
E-Mail: none
URL: none
Bericht: Norbert, Bedankt voor een leerzaam en vooral gezellig weekend. Ik heb het geleerde reeds in praktijk gebracht en het gaat redelijk goed. Ik wens je een goede jaarwisseling en kom zeker nog een keer terug voor een volgende cursus. Groet, Hendri Kamp
 

Bericht van: Peter Mulder <pa_mulder@hotmail.com>
Begin 2003 heb ik de beginnerscursus gevolgd om mijn lasvaardigheden wat bij te spijkeren, tips van Norbert te krijgen en ervaringen van medecursisten te horen.
Een prima cursus en met frisse inspiratie vervolgde ik het werk aan mijn kever uit 1974.

Een vreselijk uit de hand gelopen project. Wat begonnen was als een grote opknapbeurt was inmiddels een complete nieuwbouw-restauratie geworden.
In het daarop volgende jaar (2003 dus) had ik behoorlijk wat tijd aan het kevertje kunnen besteden en was ook behoorlijk opgeschoten…..maar klaar, nee dat niet.
Een hobby mag wat tijd vergen, maar na vele jaren moest dat plaatwerken maar eens een keer afgerond worden. Er is immers nog meer dan alleen dat te doen en je wilt er toch ook een keer mee rijden!

Eind 2003 liep ik met plannen rond om een aantal weken vakantie op te nemen en fulltime aan de auto te gaan werken. Het probleem is echter dat ik alleen in de weekenden ongestoord op de locatie waar de kever is gestald, kan werken.
Toeval of niet, rond die tijd kreeg ik bericht van Norbert dat hij was verhuisd en nieuwe cursussen had samengesteld.

Wat is er mooier dan fulltime aan je hobby te werken, met de ervaring van een professional als ondersteuning?
Met mijn vraag nam ik dus contact met Norbert op en we spraken af dat ik twee weken in zijn werkplaats terecht kon, inclusief ondersteuning en gebruik van gereedschappen.
Zo gezegd, zo gedaan. Bij aanvang vroeg Norbert of ik instemde met plaatsing van een artikel in de “Klassiek en Techniek”. Dat vond ik geen probleem en misschien heeft u de vervolg reportages wel gelezen.

Inmiddels is de kever weer thuis. Er zijn nog een paar kleine dingen die moeten gebeuren, maar dan kan de carrosserie eindelijk naar de spuiter.
U vraagt zich misschien af waarom niet al het werk is afgemaakt? Tja, zelf die twee weken waren net te kort, maar daar staat tegenover dat er ook extra, niet geplande werkzaamheden (zoals betere waterafvoer in het stalen schuifdak) zijn gedaan.

Terugkijkend heb ik een prima “vakantie” gehad. Behalve hard werken was het ook leuk en hebben we veel gelachen. Norbert is een goede gastheer en zorgt ervoor dat je blijft lopen (koffie) en niet omvalt (lunch en diner, indien nodig). Ook ontspanning met een biertje op het terras hoort er zo nu en dan bij.
Wat mij betreft voor herhaling vatbaar…..wie weet, bij een volgende project.

Groeten en succes!
Peter Mulder

- Thursday, July 15, 2004 at 22:10:25 (MEST)

***

Bericht van: Jan STADIG <j.stadig@hccnet.nl>
www.tqcinfo.com / www.fisbv.nl
Vooraf,tijdens en achteraf is de coating kwaliteit te controleren.

De Ibix ministraler voor de beste voorbehandeling ( Sa 2,5 - SA 3 )
- Thursday, July 15, 2004 at 10:58:04 (MEST)

***

Bericht van: Ed Arts <erg.arts@home.nl>
Hoi, ik heb 15 en 16 mei 2004 deelgenomen aan de beginnerscursus en heb het geluk gehad dat we maar met een erg klein aantal deelnemers waren omdat 2 personen niet kwamen opdagen. Hierdoor kreeg iedereen zeker meer dan voldoende aandacht.Ik ben in ieder geval met een tevreden gevoel na afloop naar huis gegaan. Vooral de relaxte sfeer en het "niet moeten presteren" gevoel was zeer prettig.
Natuurlijk ontbrak het niet aan de nodige spijs en drank.
Norbert nogmaals bedankt en waarschijnlijk tot ziens
- Tuesday, May 25, 2004 at 23:37:50 (MEST)

***

Bericht van: Huib Bruijstens <bruijst@iae.nl>
hallo Norbert,
ik mis de plaatwerkrapportages (2003, 2004) en zou het fijn vinden die op jullie site weer aan te treffen.
Hartelijke groet, Huib
- Wednesday, May 12, 2004 at 12:46:55 (MEST)

***

Bericht van: Stephan Wijnen <stephan@wijnenwonen.nl>
www.wijnenwonen.nl
Na de 2daagse lascusus voor beginners te hebben gevolgd, het geleerde direct in de praktijk te hebben toegepast, kan ik zeggen dat het voor ieder die eenigzins intreresse heeft in lassen en auto herstellen en nog 0,0 ervaring heeft het de perfecte cursus is.
Leuke sfeer lekker ontspannen leermeester en lekkere broodjes.
graag wilde ik nog het internet adres van de firma die de juiste gereedschappen kan leveren.
Norbert BEDANKT.
groeten,
Stephan Wijnen.
- Friday, May 07, 2004 at 09:44:58 (MEST)

***

Bericht van: harry van den bergh <beton@planet.nl>
beloofd is beloofd, dus hierbij een notitie voor het gastenboek. we hebben twee cursussen "gedraaid" bij Norbert en er heel veel van geleerd, maar natuurlijk zou je het geleerde beter vast moeten houden door thuis te oefenen, en dat is meestal de clou. korte omschrijving van de cursus: onderhoudend, leerzaam en in een leuke sfeer. en tussen de middag pizza (TINTENFISCHE!!!) in de zon is ook niet verkeerd. mede omdat we best een leuk kroegje gevonden hebben in bochum is er alle aanleiding om terug te komen.
norbert de groeten,
harry en saxon
- Thursday, April 29, 2004 at 13:13:03 (MEST)

***

Bericht van: Ronald Kerkmeer <info@classiccarsolutions.nl>
www.classiccarsolutions.nl
Hartstikke leuke site Norbert. Zodra ik aan de carosserie-restauratie begin, dan meld ik me bij jou op cursus: pakweg 2005.
Tot ziens!
- Wednesday, April 14, 2004 at 20:52:22 (MEST)

***

Bericht van: rené Leuwerink <ReMoFeNi@zonnet.nl>
Graag ontvang ik informatie m.b.t. de side-bars welke u levert. Ik ben in het bezit van een Opel Movano, korte uitvoering, bouwjaar 2000. Mijn interesse gaat uit naar de side-bars met treeplank evt. voorzien van de LED-marker lights. Graag zou ik willen weten wat de kosten zijn? of u ze kunt plaatsen? wat de levertijd is, en wanneer u ze kunt monteren of dit terplaatse kan.
Alvast bedankt voor uw moeite
- Wednesday, March 17, 2004 at 19:59:17 (MET)

***

Bericht van: alexander <vmab@tiscali.nl>
nvt
’s Ochtends 31 januari 2004 vroeg vertrokken om vervolgens vast te stellen dat het nog vroeger had moeten zijn. Na een goede routebeschrijving (hoewel een vermelding van de snelwegnummers nog iets zou kunnen toevoegen) aangekomen in oude omgeving op een oud industrieterrein. Ben ik hier goed? Is het hier???? Ja! Binnengekomen zie je eerst een ontmantelde Italiaanse exoot. En vervolgens Norbert die je gemoedelijk ontvangt.

Na een goede tekst en uitleg van de werking van de lasapparatuur wordt gestart met het lassen. Ieder aan/in z’n eigen werkplaatsje. Alles mag, niets moet. Telkens een beetje lastiger. Al doende leert men en dat is hier zeker het geval. Aan het eind van de eerste dag gaat het best redelijk.

De tweede dag verder gegaan met de oefeningen. Aan het eind van de tweede dag zelf nog even de allereerste oefening gedaan. Het resultaat is een wereld van verschil met de eerste dag. Hieruit blijkt wel dat je best wel wat leert.

De overnachting was wat minder. Letterlijk een koude douche en ’s nachts veel lawaai als gevolg van voetbalsupporters. Nou ja, het is ook maar voor een nacht.

Thuis gekomen ook even wat geoefend met m’n hobbylasapparaat, zo’n MIG/MAG ding uit de DHZ. Het is wat anders dan het professionele apparaat bij Norbert maar het resultaat mag er zijn. Heel wat beter dan mijn eerste gepruts na de aanschaf van dat ding.

Al met al een leuke cursus die de angst van het lassen vermindert en waar je het e.e.a. opsteekt. En achteraf gezien in een omgeving die past bij de cursus, inclusief de natuurkalender. Alleen: waarom zo’n verrekte eind weg?

- Sunday, February 08, 2004 at 13:37:54 (MET)

***

Bericht van: Jan van Sonderen <jsonderen@teerenstra.nl>
gerbrandtslaan 5 1871 AN Schoorl
tel. 072-5095409.
Cursus 6 en 7 maart
- Thursday, February 05, 2004 at 08:18:37 (MET)

***

Bericht van: Rob de Leeuw <rleeuw@teerenstra.nl>
Hallo, Ik wilde nog mijn collega aanmelden voor de cursus op 6 en 7 maart. Zijn naam is Jan van Sonderen. Wij zien uw informatie tegemoet. Wij waren wel benieuwd of in de prijs ook een overnachting is inbegrepen??
- Wednesday, February 04, 2004 at 11:43:12 (MET)

***

Bericht van: Kent Kuné <kent@kentyman.net>
www.kentyman.net
Ik heb afgelopen weekend (31 jan & 1 feb) de beginnerscursus gedaan en dat is heel goed bevallen! Het was allemaal erg leerzaam en gezellig. Ik ben er wel achter gekomen dat mijn las-kunsten nog niet om over naar huis te schrijven zijn, maar gewoon wat plaatjes aan elkaar lassen is geen probleem meer! Het was al met al een erg relaxed weekend en ik heb me prima vermaakt :)
- Tuesday, February 03, 2004 at 16:07:55 (MET)

***

Bericht van: m.starmans <m.starmans@hccnet.nl>
ik heb gevorderdencursus op 17 en 18 januari gevolgd.
Zeer interessante cursus waar veel te leren valt op een prettige ontspannen manier.
Leuk werkstuk gemaakt (klein portier) waren ze thuis ook erg blij mee.
- Monday, January 26, 2004 at 20:29:10 (MET)

***

Bericht van: Jean-Pierre van Sinderen <jplvsinderen@tiscali.nl>
Gevorderdencursus 17 en 18 januari bij Mobylas in Bochum

Eind vorig jaar heb ik een Saab 99 Combi Coupé uit 1977 gevonden om te restaureren. Aan de carrosserie zit het nodige laswerk: alle vier de spatbordranden, beide dorpels, de achterschokbrekerophanging en de onderkant van beide portieren. Het is mijn wens zo veel mogelijk zelf te doen. Echter, mijn ervaring beperkt zich tot het bijwerken van roestplekken aan de portieren en een poging tot het wegwerken van een deukje in de achterklep van mijn vorige auto
(Saab 9000i). Het bereikte resultaat geeft me niet bepaald vertrouwen om aan de Combi Coupé te beginnen.

Dus op zoek gegaan naar een lascursus/plaatwerkcursus: na even Googlen kwam ik bij Mobylas terecht. Eerst de beginnerslascursus gevolgd, hierdoor raakte ik zo enthousiast dat ik me aanmeldde voor de gevorderdencursus.

Bij de gevorderdencursus wordt ingegaan op diverse aspecten van plaatwerken. In twee dagen word een portier gemaakt, ongeveer schaal 1:2. Hiervoor wordt plaat geknipt en gevormd met behulp van een zetbank en diverse hamers. De losse delen worden aan elkaar gelast, eindelijk weer lassen na de beginnerscursus! Ook autogeen lassen kwam aan bod. Voor het beste resultaat worden de lasnaden vertind.

Bij de cursus worden veelal eenvoudige hulpmiddelen gebruikt. Dit sluit goed aan bij de gemiddelde amateurrestaurateur. Tijdens de cursus is er ruimschoots gelegenheid tot het stellen van vragen. Norbert is welwillend om vragen van uiteenlopende onderwerpen te beantwoorden. Daarnaast is het erg leuk om van de medecursisten iets te leren over andere klassiekers, zoals de Austin Healey en de Citroën DS. O ja, in de werkplaats kan gekwijld worden bij de Maserati Bora waar Norbert momenteel aan werkt.
Kortom, een hele gave en leerzame cursus waar veel verschillende technieken aan bod komen. Er is ruimschoots de gelegenheid zelf bezig te zijn en vragen te stellen.

Een aanrader voor de serieuze amateurrestaurateur.


- Thursday, January 22, 2004 at 20:18:52 (MET)

***

Bericht van: Gerrit du Bois <MECC internetcafe Maastricht>
Zéér Informatieve site
- Friday, January 09, 2004 at 12:51:50 (MET)

***

Bericht van: G.v.d.Adel <tinusadel@zeelandnet.nl>
zeer interesant wat op deze site is te vinden
- Friday, December 26, 2003 at 19:51:01 (MET)

***

Bericht van: Gerben Batstra <batstra@mail.com>
Afgelopen weekend de beginnerscursus gevolgd; echt een prima cursus. Norbert brengt het geheel relaxed en zeer concreet, en geeft niet alleen uitleg over lassen op zich, maar geeft ook gevraagd en ongevraagd tips en trucs die je pijnlijke verrassingen tijdens een restauratie kunnen besparen.
Je hebt ruim de tijd om de basisoefeningen zo vaak te doen als je wilt, en als intermezzo zijn er dan natuurlijk steeds de discussies over de verschillende klassiekers en restauratieprojecten.
Kortom, een cursus die lasangst omzet in laskriebels.
- Tuesday, November 04, 2003 at 16:01:44 (MET)

***

Bericht van: ABDELAZIZ IBRAHIM <iman1900@hotmail.com>
NVT
HALLO
IK ZOU GRAAG WILLEN WELKE LOCATIES JULLIE ZOAL HEBBEN IN NEDERLAND, IK ZOU NAMELIJK GRAAG BIJ JULLIE EEN CURSUS LASSER WILLEN DOEN EN WEL IN ROTTERDAM, ALS DAT MOGELIJK IS.
- Saturday, November 01, 2003 at 23:05:55 (MET)

***

Bericht van: Tycho Schekermans <ace@schekermans.nl>
De beginners lascursus bij Mobylas, 4 en 5 oktober 2003.

Waar kun je lassen leren?
Na een Internetzoektocht voor mezelf (45) en mijn zoon (11) kwamen we bij Mobylas terecht. Ik twijfelde of mijn zoon wel aan deze cursus kon deelnemen maar dankzij Henk Bol (‘je bent nooit te jong om te leren’) hebben we het gewaagd.
We werden niet teleurgesteld.

Er naar toe
Met een prima routebeschrijving waren we in anderhalf uur in Bochum. Mobylas zit op een oud maar industrieterrein, en ook dat vonden we zo. Parkeren is geen probleem.
De ontvangst door de docent, Norbert Wennink, was prima.

De cursus
De cursus wordt gegeven met professionele apparatuur van onder andere Kemppi. Mooie lascabines en ruim voldoende materiaal om mee te oefenen.
En weest gerust: als je weet welke apparatuur je nodig hebt, hoe je die moet instellen en welke materialen je moet gebruiken dan ben je binnen de kortste keren aan het bakken en braden.
En Norbert Wennink weet als geen ander hoe je moet bakken en braden…
Prima docent: weet hoe het moet, heeft geduld en kan het goed overbrengen. Zelfs als je elf bent en niets liever doet dan lassen in plaats van naar dat geklets van die volwassenen te luisteren ;-)
Klasse!
De cursus is gericht op ‘lassen en auto’. Maar ruimte voor eigen inbreng is er ook, zodat wij niet alleen plaatjes aan elkaar gelast hebben maar ook profielen.
Een aardige handleiding wordt er bijgeleverd en completeert de cursus. Daarnaast is los een samenvatting van de artikelen die Norbert Wennink in Klassiek en Techniek heeft geschreven.
We waren, inclusief docent, met z’n zessen. Aandacht en goed advies in overvloed.

De verzorging
Koffie, thee en frisdranken in overvloed. De lunch is te goed, in ons geval zelfgebakken brood, hetgeen leidde tot enige overconsumptie… Verder koeken en dergelijke in ruime mate. En de nieuwste autotijdschriften.

De overnachting
We hebben overnacht in Hotel Wiesmann (reservierung@hotel-wiesmann.de]). Een aanrader. Een afslag verder op de snelweg, goed te bereiken en te parkeren. Lekker simpel, uitstekend ontbijt en hartelijke mensen. We betaalden voor een tweepersoonskamer met z’n tweeën veertig Euro, inclusief ontbijt.

De prijs
We betaalden 255 Euro en dat is niet niks. Maar een professionele (vakbekwaam en communicatief) docent is goud waard. Neem daarbij de eerste klas apparatuur en materialen, een bruikbare handleiding, goede verzorging in de vorm van lunches en je krijgt een erg goede cursus voor een goede prijs.

Samengevat
Na twee dagen hadden we een voldaan gevoel en wisten we veel meer over lassen, auto’s, plaatwerk, gereedschappen, materialen en nog veel meer.
Wat ons betreft: een aanrader!
Oh ja, let op: verkeersovertredingen in Duitsland tellen mee voor strafpunten op het Nederlandse rijbewijs…

Ace@schekermans.nl
1 november 2003

- Saturday, November 01, 2003 at 21:37:45 (MET)

***

Bericht van: Henri Finkers
Zeer goede cursus Norbert! Veel geleerd over lassen, plaatwerk en gereedschap. Ook dat ik nog veel moet (blijven) oefenen (Übung macht den Meister). Het bezichtigen van de Maserati was één van de vele hoogtepunten. Een aanrader voor iedereen.

Tot een volgende keer.
Henri Finkers
- Thursday, October 30, 2003 at 21:06:52 (MET)

***

Bericht van: Peter de Rooij <Machines@planet.nl>
erg leuke lascursus in duitsland.
fijne leraar die norbert.
ik kan het iedereen aanraden want hij weet echt waarover hij praat.
Bedankt en tot ziens
- Sunday, October 19, 2003 at 22:02:40 (MEST)

***

Bericht van: Dagmar Oerlemans-Wennink <d.g.oerlemans@wanadoo.nl>
Hoi, nog weer even je site bekeken. Leuke teller heb je nu. Ziet er erg profi uit (maar ja dat ben je ook)!
Met alles wat je doet...echt iets om trots op te wezen, grote broer!!

Je zus(je)
- Wednesday, October 08, 2003 at 23:11:42 (MEST)

***

Bericht van: Henk Bol <Hbol@wxs.nl>
Hallo Norbert,

Ik verneem van cursisten dat de eerste lascursus weer een succes is geweest.
Iedereen was zelfs stipt op tijd en kon het gemakkelijk vinden
Zelfs een leerling van 11 jaar is op het spoor gezet om tot grote daden te komen
De volgende groep staat al bijna voor de grens te popelen om te beginnen.
Veel succes met de volgende groep
De liefhebbers voor andere technieken kunnen zich nog steeds opgeven
In het voorjaar gaan we daar mee verder
groeten van het Planningsbureau

Henk Bol
- Tuesday, October 07, 2003 at 20:42:15 (MEST)

***

Bericht van: Kees Zout <k.zout@hotmail.com>
Dit bericht is voor Robert Zout die op het moment aan het surfen is. De rest moet dit bericht dan maar als niet verzonden beschouwen.

Robert, nu die computer uitzetten en naar beneden komen anders wordt je eten koud! Ik blijf het niet roepen, je moeder verdient toch wat meer respect dan dit.

Pa
- Tuesday, May 20, 2003 at 17:42:02 (MEST)

***

Bericht van: Huib Bruijstens <bruijst@iae.nl>
Wat deze (beginners-) lascursus echt bijzonder maakt is dat Norbert niet alleen (geduldig) uitlegt hoe het lassen werkt en het ook voordoet, maar dat hij ook zijn praktijkervaring inbrengt. Iedere les leer je weer een aantal "tips van Norbert". En of het nou de truc met het zaagblad is, of de speciale draai met de toorts om van een proplas een juweel te maken of de "strijkende slag met de lederen hamer" om plaatwerk mooi strak te krijgen. Gedurende de vier lessen neemt Norbert zijn cursisten mee langs de vele facetten van autorestauratie. Veel van zijn tips lijken verbluffend eenvoudig: je moet er maar op komen! Geweldig wat je in die cursus allemaal leert. Norbert, bedankt voor het delen van je ervaring en voor de plezierige manier waarop je dit met ons deed.
Tot ziens, Huib Bruijstens
- Tuesday, May 06, 2003 at 21:26:33 (MEST)

***

Bericht van: leo <leo4x4@quicknet.nl>
norbert ik heb genoten en een boel geleerd ik vond het een topper nog bedankt ik ga waarschijnlijk ook de autogeen cursus doen we houden contact groetjes leo
- Monday, April 28, 2003 at 18:49:04 (MEST)

***

Bericht van: leo reus <leo4x4@quicknet.nl>
de cursus is gewoon een topper norbert ga zo door groeten uit bovenkarspel[N.H]
- Saturday, April 12, 2003 at 21:06:21 (MEST)

***

Bericht van: Rene de Wagenaar <esso@a27.com>
Aanvankelijk ging ik naar deze cursus om te leren lassen. Maar tot mijn verbazing legt Norbert in normaal nederlands uit hoe je bijvoorbeeld een deur repareert, een plaatje klopt voor een roestgat in je auto, hoe je gaten dichtlast, en veel meer.
Maar naast de gebruikte technieken leer je welke gereedschappen je nodig hebt, en dat is even belangrijk.

Ik heb de beginnerscursus gevolgd en ben enthousiast gemaakt!
Een absolute aanrader dus.
- Tuesday, April 08, 2003 at 15:56:36 (MEST)

***

Bericht van: Michiel Hoynck van Papendrecht <bimi@kabelfoon.nl>
Zoals net telefonisch besproken:

Voor het plaatwerk aan een Opel Blitz zoeken wij een goede plaatwerker. Het is een '56. De cabine is los en dus gemakkelijk te vervoeren. Misschien is het mogelijk een afspraak te maken om eens te kijken, hij staat in Naaldwijk bij de Honda dealer Verbeek-Veenman, Pr. Hendrikstraat 25, tel: 017-624324 of 06-52316343

Gaarne een spoedige reactie, bij voorbaat dank:

M.Hoynck van Papendrecht en
Jan Fransen
- Friday, April 04, 2003 at 16:40:05 (MEST)

***

Bericht van: jasper Beukenkamp <info@british-cars.nl>
http://www.british-cars.nl
Beste norbert

Ik was denk ik je jongste leerling, en zoals belooft stuur ik je mijn UrL van mijn website.
En de dingen die ik van je geleerd hebt gebruik ik nog steeds dagelijks. Bedankt

Mvg Jasper ( Boskoop )
- Saturday, March 22, 2003 at 07:47:28 (MET)

***

Bericht van: tjeerd fokkinga <tfokkinga@triple-p.nl>
beste cursisten en Norbert,

gisteravond 1e kennismaking met het 'lassen'gehad
wil graag in contact komen met mensen die stallingsruimte hebben om mijn auto te restaureren
ben ook tel bereikbaar op 0347-353034
- Thursday, February 13, 2003 at 11:25:26 (MET)

***

Bericht van: Pieter Smolders <p.smolders@dienst.vu.nl>
Hallo mensen,

Als jullie een goede en gezellige lascursus willen volgen , moet toch eens bij norbert langs gaan en krijg je nog plaatwerken , koffie en gevulde koeken op de koop toe. En verder verkoopt Nobert volgens mij alles !

Groetjes Pieter Smolders
- Monday, January 13, 2003 at 10:21:41 (MET)

***

Bericht van: johan de jong <elsenjohanhotmail.com>
met veel plezier de beginnerscursus gevolgt, mischien een vervolg indien op de zaterdagmorgen
- Sunday, December 08, 2002 at 15:20:55 (MET)

***

Bericht van: Rob van der Drift <1.brouwerdrift@wxs.nl>
Beste Henk en Norbert!

Tegen de mensen om mij heen zeg ik de laatste tijd en ik meen het uit de grond van mijn hart: deze cursus had ik dertig jaren eerder moeten doen!

Uiteraard ben ik in het verleden wel eens aan het braden geweest om iets aan elkaar te lassen. Met veel slijpwerk leek het wel ergens op, maar helaas voor mijn ego was ik kritisch en theoretisch genoeg onderlegd om duvels goed te weten dat het eigenlijk nergens op leek. Resultaat: stoppen maar, niet meer aan beginnen en mijn booglasapparaatje lag dus ergens weg te roesten. De kern om de stroomsterkte in te stellen muurvast en er was geen beweging meer in te krijgen. Weggegooid dus. Jammer. Het was bij mij in de buurt onmogelijk om een cursus te volgen. Oh, hoe benijdde ik de Engelsen daar op hun eiland, die in de avonduren altijd ergens bij een Technische School terecht konden om een evening class te volgen. Kort en goed, het was een openbaring dat ik toevallig tegen een nummer van Klassiek & Techniek aanliep en daar jullie advertentie zag. Ik heb de Site opgezocht kreeg meteen een prima bericht terug en de rest is jullie bekend.

Graag zou ik aansluitend een cursus dunne plaat aluminium lassen willen volgen. Hetzij MIG hetzij autogeen of eigenlijk wel allebei. Dit ivm. mijn Singer A4 waarvan zoals bekend mag zijn de huid uit dunne, gescheurde,matige kwaliteit, magnesiumhoudende gerecycelde WW 2 vliegtuigen bestaat.

Nogmaals bedankt voor jullie opzet en inzet!
- Tuesday, December 03, 2002 at 19:42:58 (MET)

***

Bericht van: Kor Zwamborn <c.zwamborn@quicknet.nl>
Hardstikke leuke cursus! Als je met je neus op de trics van de echte professional wilt staan dan moet je hier zijn. Gezellig, ambiance goed, apparatuur in orde, koffie met koek. Wat wil een mens nog meer... Een ab-so-lu-te aanrader voor ieder die wat met plaatwerk wil.
- Sunday, December 01, 2002 at 20:08:45 (MET)

***

Bericht van: Jorijn Deenen <j.m.deenen@worldmail.nl>
Net de beginnerscursus gedaan (nov '02). Veel geleerd in prettige sfeer en omgeving. Prima geoutilleerde werkplaats. Zeker een aanrader voor de geinteresseerde! Ga zo door Norbert! Jorijn Deenen
- Sunday, December 01, 2002 at 11:14:18 (MET)

***

Bericht van: Philip de Koning Gans <ph.koninggans@wxs.nl>
Als amateur beeldend kunstenaar kunt u uitstekend tussen de autohobbyisten op de beginnerscursis terecht.
CO2-lassen,TIG-lassen en autogeen-lassen openen nieuwe dimensies.
- Sunday, December 01, 2002 at 10:28:47 (MET)

***

Bericht van: marc
geen
bedankt voor de info op jullie webside doe zo verder
- Monday, November 18, 2002 at 13:26:15 (MET)

***

Bericht van: Xander Haan
Zou u mij een brochure kunnen toe sturen daar ik interesse heb in een van uw cursussen.

mijn adres is:

Xander Haan
Noorderhavenkade 141b
3039 RP Rotterdam

Bij voorbaat dank!
- Tuesday, November 12, 2002 at 23:15:19 (MET)

***

Bericht van: Michael van den Honert <ernamike@wanadoo.nl>
Norbert,

Heel hartelijk dank voor alle tips en adviezen -en niet vergeten de koffie en gevulde koeken- bij de beginnerscursus lassen. De cursus heeft zeker mijn lasangst weggenomen!

Heel veel dank en tot ziens (misschien over een tijdje de gevorderdencursus?)

Michael
- Saturday, October 05, 2002 at 12:09:02 (MEST)

***

Bericht van: Henk Bos <Spinnersweg@hotmail.com>
Met metaal, hout en kunststof kan ik me aardig redden. Autoplaatwerk is een vak appart. Na het restaureren van een volvo amazone deur op de gevorderden cursus heb ik zoveel tips & trucs geleerd dat de hele auto, die al drie jaar in de garage in de weg staat, helemaal ga aanpakken.
Met het idee dat de deur in een avond wel af zou zijn en de andere drie avonden voor een totaal verrot achterdeel zouden kunnen worden gebruikt ben ik aan de cursus begonnen. Na vier avonden is het plaatwerk van de deur af en heb ik het idee dat met een beetje vakmanschap en veel geduld alles mogelijk is.
TIP: Als je een groot rendement uit de cursus wilt halen moet je wel zoveel mogelijk huiswerk maken.
Norbert bedankt.
Henk Bos
- Thursday, October 03, 2002 at 22:26:36 (MEST)

***

Bericht van: W. van Muijen <muij002@zonnet.nl>
De beginnerscursus voor lassen is erg interessant. Rustig en bekwaam vertelt Norbert zijn verhaal, waarnaast voldoende gelegenheid bestaat zelf te oefenen. Gezien de beperkte omvang van de cursus kan ik stellen dat je in zeer korte tijd voldoende informatie en vaardigheid op doet om zelf aan de slag te gaan.
PS1- een automatische laskap is voor mij een must gebleken.
PS2- neem een veiligheidsbril mee en gebruik die ook (zeker bij sommige klusjes zoals met staalborstels of slijpschijven werken)
PS3- de koffie met koek was ook prima,, Norbert bedankt !!
********************
- Thursday, October 03, 2002 at 09:07:00 (MEST)

***

Bericht van: Robert de Graaf <RenJdegraaf@cs.com>
Leerzame cursus gehad nooit gedacht dat ik die nog nooit een lasapparaat had vastgehouden zo snel zoveel kon leren dit is echt een aanrader voor iedereen die van plan is zelf aan de restauratie van een auto te beginnen
bedankt!
- Sunday, September 29, 2002 at 22:00:29 (MEST)

***

Bericht van: M.P. de Vries <mpdevries@planet.nl>
Norbert,

Prima cursus. De "lasangst" is inderdaad verdwenen. Nu maar snel aan de auto beginnen.

Tip voor overige "amateurs": koop een automatische laskap. Kost veel geld, maar je lasresultaat wordt oneindig veel beter. Laskap is verkrijgbaar bij Norbert.

- Sunday, September 22, 2002 at 10:34:43 (MEST)

***

Bericht van: Adwin <manja-adwin@hetnet.nl>
Hallo Norbert,
drie maanden na de cursus gaat het steeds beter met lassen. Het gekochte apparaat (Einhell) doet het erg goed. Maar waar blijft toch die online winkel?
Groeten uit de hoofdstad
- Tuesday, August 20, 2002 at 23:14:09 (MEST)

***

Bericht van: daaf dijkers <gonny_souren@hotmail.com>
de beginners cursus was erg leerzaam, een must voor de restaurateur!! ook de de gedemonstreerde technieken waren het aanzien zeker waard. complimenten aan de instructeur.

gegroet, Daaf
- Wednesday, July 17, 2002 at 14:59:50 (MEST)

***

Bericht van: Hans Rusman <rusman@home.uni-one.nl>
Norbert,
Op maandag 8 juli is mijn Plymouth door de RDW in een keer goedgekeurd. Het vele laswerk dat ik er aan heb moeten doen en de door jou aangegeven tips tijdens de cursus zijn hierbij zeer belangrijk geweest. Zonder de cursus was mij dit zeker niet gelukt. Nogmaals mijn dank hiervoor. Ik heb veel zin om met de vervolgcursus in september te starten en wacht de oproep af.
Een tevreden cursist.

Groeten.
Hans Rusman

- Monday, July 15, 2002 at 16:20:30 (MEST)

***

Bericht van: Jeroen van der Velden <ilovejoyce@hetnet.nl>
*
De cursus is erg leuk maar vooral ook erg leerzaam, een aanrader voor
iedere kneus die nog nooit een las apparaat heeft aangeraakt (zoals ik).

- Friday, June 28, 2002 at 11:51:56 (MEST)

***

Bericht van: peter <amphicar@wanadoo.nl>
home.wanadoo.nl/amphicar
cursus gedaan veel foute dingen afgeleerd kortom voor een beginner super voor de dhzelver je steekt er als je je vragen stelt nogal wat op.
nobert lees je emails vr gr peter uit bergen op zoom
- Saturday, June 08, 2002 at 09:11:20 (MEST)

***

Bericht van: Adwin <manja-adwin@hetnet.nl>
Norbert,topcursus, maar aan het beantwoorden van e-mails schort nog wel iets... Ik denk dat ik je maar ga bellen.
KoekKoek. oOh ja, door jou cursus heb ik gezien dat het eerder door mij gedane laswerk hier en daar flink wat te wensen over liet!!
Thanx for the insight
- Thursday, May 23, 2002 at 00:36:17 (MEST)

***

Bericht van: ilonka jansen <gtitun@planet.nl>
leuk nobert,de vermelding naar klassiek&techniek ziet er goed uit

groetjes ilonka
- Friday, May 17, 2002 at 16:20:34 (MEST)

***

Bericht van: c v roosmalen <www.karper21@hetnet.nl>
hoi robert na mijn lascursus voor beginners ben ik aan mijn cabrio begonnen na wat gestuntel gaat het goed niet bang zijn want het is dood matriaal kan het nooit van een denkend mens winnen bedankt voor alles
- Saturday, May 11, 2002 at 23:20:16 (MEST)

***

Bericht van: sandra ten veen <sandra@deinternetman.nl>
Ziet er goed jochie groetjes
- Monday, May 06, 2002 at 14:22:04 (MEST)

***

Bericht van: peter <amphicar@wanadoo.nl>
home.wanadoo.nl
zijn er ex deelnemers welke hun mening over de cursus willen geven
vr gr Peter
- Sunday, April 14, 2002 at 04:22:11 (MEST)

***

Bericht van: Henk Bol <Hbol@wxs.nl>
Welke ex cursist van Norbert sleutelt aan ford fieta's
Ik heb er nog een week een voor de deur in zeer goede staat
bouwjaar 1983 70000 km
voor de liefhebber voor weinig
loop of sloop
- Friday, March 22, 2002 at 17:15:58 (MET)

***

Bericht van: Fred Pellenaars <info@forzafiat500.nl>
http://www.forzafiat500.nl
Hoi Norbert,

De cursus (ik zat bij de eerste cursusronde voor beginners) was een geweldige ervaring. Hoewel ik nu mijn Fiat 500 toch heb laten lassen door een professional ben ik zeker van plan ooit het laswerk zelf eens te gaan doen. Je cursus is een aanrader voor iedereen.

Tenslotte nog een tip: zet wat van die lasreportages uit Klassiek en Techniek op je site, dat laat wat meer van dat mooie laswerk zien...(zou zonde zijn als dat onopgemerkt bleef!

Succes !
Fred Pellenaars
Gouda
- Friday, February 15, 2002 at 14:28:39 (MET)

***

Bericht van: Dagmar Oerlemans-Wenink <dagmar@oerlemans-wennink.myweb.nl>
Ha broertje,

Dat ziet er tof uit je site.
Heel proffesioneel.
Sukses.

Groetjes, Dagmar
- Friday, February 08, 2002 at 23:02:34 (MET)

***

Bericht van: Huub Wennink <huubwennink@12move.nl>
Je webpagina gelezen.
Ziet er goed uit.
Ga zo door!!
Groetjes Pa en Ma
- Sunday, February 03, 2002 at 15:01:35 (MET)

***

Bericht van: Frans van Staveren jr
www.veilinghuis-baarle-nassau.nl
Ha die meneer wennink.
Mooie professionele site!!!!
Leuke foto's van m'n mede"prutsers"
Begin Februari kom ik zeker m'n gevorderden certificaat behalen.
( al hoewel ik die van mijn beginnerscursus nog steeds niet ontvangen heb)
Heel veel succes en voor diegene die nog twijfelen aan het nut van de cursus , ZELFS IK KAN HET!!!
( en dat wil heel wat zeggen!!!)

MVG. Frans van Staveren jr
- Friday, January 18, 2002 at 16:00:09 (MET)

***

Bericht van: erik kleiboer <erik.kleiboer@zonnet.nl>
hoi,norbert
eindelijk een site,gefeliciteerd
Dit had je denk ik nooit verwacht toen je met cursus geven begon.
Volgens mij was ik je eerste cursist.
Ik heb een hoop van je geleerd en ik hoop met dit berichtje de mensen die nog twijfelen aan jouw capaciteiten nog even over de drempel te trekken.
Ik zie je vast nog wel op eem of andere beurs.
De geroeten'erik
- Wednesday, December 12, 2001 at 22:43:05 (MET)

***

Bericht van: John <john.wisker@wanadoo.nl>
Norbert,

Bedankt voor de lessen, het was weer een hele ervaring.
Nou eens kijken of ik het zelfstandig kan.

John
- Saturday, November 24, 2001 at 23:36:39 (MET)

***

Bericht van: Ton v Ommen <ommen.t@hetnet.nl>
Te gek Norbert staat er allemaal weer gelikt op .
Ik heb ook veel plezier in de cursus.Zaterdag alweer de laatste cursusdag wat gaat dat snel hè.Nu nog een postorderbedrijf voor gereedschap en materiaal opstarten [gat in de markt]want kom bij de groothandel eens voor bv soldeerpasta,zitten ze je verdwaast aan te kijken.

- Wednesday, November 21, 2001 at 09:32:55 (MET)

***

Bericht van: anton de gijsel <aj.degijsel.nl>
bestel bijtijds gevulde koeken
goed voor de spieren
- Tuesday, November 20, 2001 at 17:35:46 (MET)

***

Bericht van: Alfred Westenbroek <a.westenbroek@noknok.nl>
Beste Norbert,

Allereerst gefeliciteerd met je Web-site ! Het ziet er prima uit, en ik ben dan ook benieuwd naar de web-winkel. Op dit moment volg ik met veel plezier de lascursus voor gevorderden op zaterdagmiddag waarvan de foto's in het cursus-fotoalbum staan. Absoluut een aanrader voor iedereen die zelf zijn klassieker wil restaureren. Prima sfeer, uitstekende koffie en niet te vergeten de tips en voorbeelden van de vakman Norbert zelf !

Groeten, Alfred
- Wednesday, November 14, 2001 at 08:45:26 (MET)

***

Bericht van: Charley van Leeuwen <cvanl@wxs.nl>
Gefeliciteerd met je eigen homepage. Ziet er professioneel uit.
Heb nog even geen interesse in een cursus. Ben te druk met mijn eigen plas- en laadwerk.
Tot Sani,
groeten,
Charley
- Thursday, November 08, 2001 at 22:02:11 (MET)

***

Bericht van: Rutger
http://www.gooi.net/gkm
Plaats ook voor URL http://!!
- Wednesday, November 07, 2001 at 22:13:52 (MET)

***

Bericht van: Rutger <rutart@worldmail.nl>
http://gooi.net/gkm
Jaaaa, tof hoor. Lassen voor kunstemakers gaat dat ook?????
Groet, Rutger Paets
- Wednesday, November 07, 2001 at 22:11:30 (MET)

***

Bericht van: Rutje <rutart@worldmail.nl>
www.gooi.net/gkm
Jaaaaaa, tof hoor. Kan ik ook als kunstemaker mijn beelden laten lassen????

Groet, Rutger Paets
- Wednesday, November 07, 2001 at 22:08:03 (MET)

***

Bericht van: struijk <struijk@schiphol.nl>
geen
Beschikt over MB 300 SEL V8 type W109, waaraan
het nodige laswerk aan gedaan is. Echter moet nog
klein deel (eenvoudig werk) van het laswerk zelf
doen.

Was benieuwd wat er op de site
van Mobylas staat.
De site geeft in eerste instantie voldoende
informatie over de beginnerscursus.

Groeten Werner Struijk

- Friday, November 02, 2001 at 15:28:08 (MET)

***

Bericht van: ilonka jansen <ilonkaj@hotmail.com>
leuke site ,leuke foto trouwens.
- Thursday, November 01, 2001 at 11:11:59 (MET)

***

Bericht van: Henk Bol <hbol@wxs.nl>
Norbert,
proficiat met je nieuwe site!
Ziet er goed uit.
Er zal nog veel bij komen denk ik.
We hebben het er nog wel eens over.
Een weekje in Het Zuiden lekker klussen lijkt me ook wel een aangenaam idee
Ik ken je kwaliteits idee over de betere Bordeaux wijnen en de paté de fois gras past daar goed bij In de avond uren kunnen we dan nog een paar truffels onder de chene zoeken.
En anders graaien we wat esgargots van de wijnranken of ik vang een truite aux amande met mijn vliegenhengel.
We spreken wel af dat ik uitsluitend in mijn 1800es kom

groeten:

Henk Bol

- Tuesday, October 30, 2001 at 15:59:59 (MET)

***

Bericht van: F. van Meer <helder@denken.nl>
www.denken.nl
Ik verdien minder dan 130% van het minimum salaris en ben ouder dan 24 jaar - kom ik ook in aanmerking voor een gratis lascursus? Ik ben geïnteresseerd in MIG/MAG lassen - in het bijzonder in de module gasbooglassen. Kunt u me daar zo spoedig mogelijk uitsluitsel over geven? Met vriendelijke groet, F. van Meer
- Monday, October 29, 2001 at 14:37:41 (MET)

***

Bericht van: Rogier Honquick
Proficiat met uw nieuwe website. Zeer fraai uitgevoerd. Kan ik me al opgeven voor de zomercursus in Frankrijk?
- Monday, October 29, 2001 at 13:57:30 (MET)

***